Investment Letter
Groene bedrijfsobligaties: een waardevolle categorie met impact
Alex van den Berg - Senior Investment Strategist -
Reinout van Tuyll - Senior Investment Strategist -
In deze Investment Letter beschrijven we de kenmerken en ontwikkelingen van groene bedrijfsobligaties (‘Corporate Green Bonds’) en de rol van deze obligaties in de portefeuille. De markt voor groene obligaties is de afgelopen jaren sterk in omvang toegenomen. Bedrijfsobligaties vormen hierbinnen een grote subcategorie. Deze obligaties hebben vergelijkbare risico-rendementskenmerken als reguliere bedrijfsobligaties. Daarnaast dragen groene (bedrijfs)obligaties bij aan de toenemende behoefte onder institutionele beleggers om de portefeuille in lijn te brengen met hun duurzaamheidsdoelstellingen en om impact te maken met hun beleggingen.
- De markt van duurzame obligaties is gestaag gegroeid; groene obligaties hebben de overhand in deze markt.
- Groene bedrijfsobligaties hebben vergelijkbare risico-rendementskenmerken als reguliere bedrijfsobligaties, maar wel een meer geconcentreerde sectorblootstelling.
- Groene (bedrijfs)obligaties vervullen dezelfde portefeuillerol als reguliere obligaties en voegen daar een duurzaamheids- en impactdimensie aan toe.
Green bonds financieren concrete impactvolle projecten en activiteiten Groene obligaties (‘green bonds’) vormen samen met onder andere ‘social bonds’ en ‘sustainability bonds’ een kleine, maar groeiende groep obligaties binnen de totale obligatiemarkt. Deze duurzame obligaties zijn vergelijkbaar met reguliere obligaties, met als verschil dat de financiering alleen gebruikt wordt voor specifieke duurzame of impactvolle projecten en activiteiten (‘use of proceeds’). Het geld mag dus niet ingezet worden voor andere activiteiten en projecten. Het aandeel van deze obligaties in de totale obligatiemarkt stijgt gestaag en bedraagt momenteel bijna 4%. Deze obligaties spelen in op de toenemende vraag van institutionele beleggers om kapitaal te alloceren naar duurzame beleggingen en impactbeleggingen, maar ook op de toenemende behoefte van overheden en bedrijven om aantoonbaar bij te dragen aan oplossingen ten gunste van het milieu en het klimaat. Green bonds zijn met circa 64% veruit de grootste categorie binnen deze duurzame obligaties. Green bonds financieren projecten of activiteiten met een aantoonbaar positief effect op het milieu of het klimaat. Deze projecten en activiteiten hebben betrekking op bijvoorbeeld hernieuwbare energie, duurzaam transport en energie-efficiëntie.
Aandeel en samenstelling categorie duurzame obligaties (t/m oktober 2024)
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Bedrijfsobligaties maken een groot deel uit van de green bond markt De markt voor green bonds bestaat voor het grootste deel uit obligaties in euro. Dit in tegenstelling tot de reguliere obligatiemarkt die voor het grootste gedeelte in Amerikaanse dollar genoteerd is. In het vervolg van deze Investment Letter leggen we de focus primair op euro green bonds en bedrijfsobligaties in het bijzonder. Green bonds worden zowel uitgegeven door overheden, overheidsgerelateerde instanties als ook bedrijven. Binnen euro investment grade green bonds is per ultimo oktober 2024 het aandeel van gesecuritiseerde obligaties met circa 6% het kleinst, gevolgd door staatsobligaties met circa 22%. Het aandeel van quasi-overheidsobligaties is met circa 37% het grootst, gevolgd door bedrijfsobligaties met circa 33%. Het aandeel van groene euro bedrijfsobligaties in de totale euro bedrijfsobligatiemarkt is de afgelopen jaren gestaag gestegen en bedraagt momenteel ruim 11%.
Samenstelling groene euro-bedrijfsobligaties en aandeel groene bedrijfsobligaties (t/m oktober 2024)
Bron: Bloomberg, Achmea IM
“Green bonds financieren projecten of activiteiten met een aantoonbaar positief effect op het milieu of het klimaat".
“Green bonds worden zowel uitgegeven door overheden, overheidsgerelateerde instanties als ook bedrijven.”
Candriam (vermogensbeheerder)
"In contrast to traditional bonds, investing in sustainable issues does not just involve a lending transaction. It gives investors an opportunity to actively engage with issuers on project implementation, as well as become an active participant in achieving this objective."
De sector- en landenverdeling van groene bedrijfsobligaties wijkt af van reguliere bedrijfsobligaties De markt voor groene bedrijfsobligaties heeft in vergelijking met reguliere bedrijfsobligaties een behoorlijk afwijkende sectorverdeling. Waar reguliere bedrijfsobligaties een redelijke spreiding hebben over verschillende sectoren, concentreren groene bedrijfsobligaties zich vooral binnen de nuts- en financiële sector. Deze twee sectoren samen omvatten 87% van de groene bedrijfsobligaties. Wel is een lichte verschuiving waar te nemen naar andere sectoren. Ook de landenallocatie is bij groene bedrijfsobligaties afwijkend ten opzichte van de reguliere bedrijfsobligatiemarkt. Zo hebben Duitse groene bedrijfsobligaties het grootse aandeel, terwijl Amerikaanse bedrijven het grootste gewicht hebben bij de reguliere euro bedrijfsobligaties.
Sector- en landenverdeling euro-bedrijfsobligaties (per oktober 2024)
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Box: praktijkvoorbeeld groene bedrijfsobligatie Triodos, een Europese Bank die is opgericht in 1980, streeft naar een samenleving die de levenskwaliteit van alle leden beschermt en bevordert, met menselijke waardigheid als kern. Triodos biedt duurzame financiële producten aan die ze bewust inzetten om positieve maatschappelijke ontwikkelingen te bevorderen. In september 2024 heeft Triodos een tweede green bond uitgegeven ter waarde van 350 miljoen euro. De opbrengsten van de green bond gaan naar de (her)financiering van hernieuwbare energie, duurzame gebouwen en het duurzaam beheer van natuurlijke bronnen in Europa. Met de green bond levert Triodos een bijdrage aan het vermijden van GHG-emissies via hernieuwbare energie en duurzame gebouwen en het vastleggen van GHG-emissies via het duurzame beheer van natuurlijke bronnen. Triodos heeft een ambitieuze net zero doelstelling geformuleerd, waarbij ze een pad heeft uitgezet om in 2035 net zero te zijn. De emissiereductiedoelstellingen zijn gevalideerd door Science Based Targets Initiative (SBTi).
Groene bedrijfsobligaties hebben vergelijkbare risicorendementskenmerken als reguliere bedrijfsobligaties… Groene bedrijfsobligaties vervullen een vergelijkbare portefeuillerol als reguliere bedrijfsobligaties:
• Als onderdeel van investment grade credits bieden bedrijfsobligaties veiligheid en kunnen deze obligaties ingezet worden voor matching van de verplichtingen; • Groene bedrijfsobligaties bieden een vergelijkbare positieve risicopremie (excesrendement ten opzichte van kasgeld) als reguliere bedrijfsobligaties. Per eind oktober 2024 bedroeg het effectieve rendement van groene bedrijfsobligaties 3,4% tegenover 3,3 % voor reguliere bedrijfsobligaties. De risico-opslag van groene bedrijfsobligaties bedroeg eind oktober 2024 109 basispunten tegenover 104 basispunten voor reguliere bedrijfsobligaties.
Op index- en portefeuilleniveau kunnen de risicopremies van groene en reguliere bedrijfsobligaties door de tijd wel iets van elkaar afwijken. Dit is vooral het gevolg van verschillen in duratie, kredietwaardigheid en de landen- en sectorverdeling. Ook kan er sprake zijn van een zogenaamde greenium, ofwel een lagere yield op een groene obligatie ten opzichte van een reguliere obligatie met dezelfde karakteristieken. Door de grote vraag naar groene obligaties in verhouding tot het aanbod was er historisch sprake van een greenium van circa 5 tot 10 basispunten. De gemiddelde omvang van deze greenium is door de tijd in absolute zin echter afgenomen en lijkt momenteel zelfs nagenoeg verdwenen. Ook hebben groene bedrijfsobligaties gemiddeld genomen een vergelijkbaar risicoprofiel als reguliere bedrijfsobligaties. Ook die kan op indexniveau om de eerdergenoemde redenen door de tijd afwijken. Door de bias naar slechts twee sectoren is er wel sprake van een verhoogd concentratierisico bij groene bedrijfsobligaties in vergelijking met reguliere bedrijfsobligaties. Momenteel liggen de gemiddelde yield (YTW) en de risico-opslag (OAS) van groene bedrijfsobligaties licht boven die van de reguliere index, terwijl de duratie iets lager is.
Kenmerken euro-bedrijfsobligaties (per oktober 2024)
Bron: BloombergNEF, Achmea IM
…en voegen een impactdimensie toe aan de portefeuillerol Groene (bedrijfs)obligaties onderscheiden zich van reguliere obligaties door de juridische documentatie waarin expliciet opgenomen wordt hoe de middelen exclusief aan bepaalde duurzame projecten of activiteiten besteed worden. Door te beleggen in groene (bedrijf)obligaties kunnen beleggers hun portefeuille in lijn brengen met bepaalde duurzaamheidsdoelstellingen. Top op zekere hoogte voegen deze obligaties ook een impactdimensie toe aan de portefeuillerol. Zo kunnen beleggers een rol spelen bij het vormgeven van de voorwaarden, structuur en labelling van een nieuwe obligatieuitgifte. Pre-uitgifte of roadshow-bijeenkomsten bieden de emittent de mogelijkheid om voor de plaatsing beleggersfeedback op te halen en bieden impactgemotiveerde investeerders daarmee de kans de randvoorwaarden vorm te geven van de te financieren ‘groene’ activiteit. Obligatiehouders kunnen overigens ook na de uitgifte nog steeds actieve engagement voeren. Het gebrek aan eigendomsrechten van obligatiehouders beperkt echter wel de reikwijdte van hun engagementambities. Obligatiehouders kunnen ook hun engagement escaleren, als deze niet succesvol is. Weliswaar kunnen ze geen aandeelhoudersvoorstellen indienen, wel kunnen obligatiehouders deelnemen aan samenwerkingsinitiatieven, hun bestaande beleggingen afstoten en/of afzien van toekomstige emissies van de betreffende emmitent. Bij groene bedrijfsobligaties ligt de focus primair op thema’s gelieerd aan het milieu en klimaat. Thema’s als hernieuwbare energie, duurzaam transport en groene gebouwen voeren de boventoon. Thema’s als duurzaam water en biodiversiteit hebben nog maar een marginaal aandeel. Wel is de verwachting dat deze thema’s in de toekomst een grotere rol van betekenis zullen gaan spelen.
Use of proceeds van uitgiftes green bonds in 2024
Bron: BloombergNEF, Achmea IM
Box: beoordeling impactkarakter van groene obligaties Bij green bonds zijn in vergelijking met andere impactbeleggingen de standaarden voor het bepalen of er sprake is van impact het meest ontwikkeld. Er zijn internationale standaarden ontwikkeld, zoals de Green Bond Principles, waar uitgevende instellingen hun green bond raamwerk aan kunnen toetsen. Dit verkleint het risico op 'green washing' en daarmee het onterecht claimen van het groene cq. duurzame karakter en of impact. Ook kunnen beleggers en vermogensbeheerders gebruik maken van objectieve maatstaven als de EU Taxonomie en de Climate Bonds Initiative taxonomie om het gebruik van de opbrengsten te beoordelen. De aanduiding 'green bond' is echter geen beschermd label. Iedere uitgevende instelling mag zijn obligatie dit predicaat geven. Het uitvoeren van additionele controles om te waarborgen dat opbrengsten daadwerkelijk en op betrouwbare wijze ten goede komen aan groene projecten is daarom noodzakelijk. Achmea IM toetst aan de hand van haar eigen raamwerk (Achmea IM Green Bond Beoordelingskader) de kwaliteit van green bonds. Zo toetst Achmea IM bijvoorbeeld de strategie, het gebruik van de opbrengsten en het impactrapport van de uitgevende instelling. Green bonds worden op basis van dit beoordelingskader goed- of afgekeurd.
“Groene bedrijfsobligaties concentreren zich vooral in de nuts- en financiële sector.”
“Groene bedrijfsobligaties vervullen een vergelijkbare portefeuillerol als reguliere bedrijfsobligaties.”