Investment Letter
Scenario-analyse deel 2
Aandelen kunnen het niet alleen
Wim Barentsen - Chief Strategist -
Maurice Geraets - Senior Investment Strategist -
Dit is het tweede deel van ons drieluik over de periodieke update van de scenario-analyse. In dit deel gaan we in op de toekomstige beleggingsomgeving en de gevolgen daarvan voor de beleggingsallocatie. Het belang van diversificatie neemt toe. In deel drie focussen we op de verwachte rendementen in ons basisscenario.
- De beleggingsomgeving voor de komende jaren zal er anders uitzien dan die in het decennium voorafgaand aan de coronacrisis.
- De rentes liggen in de toekomst naar verwachting hoger dan in de periode voor de coronacrisis.
- De verwachte rendementen voor vastrentende waarden liggen hierdoor hoger, terwijl het verwachte rendement voor aandelen juist lager is.
- Het toekomstige beleggingsregime vereist effectieve spreiding in de portefeuille om volatiliteit en neerwaarts risico te beperken.
- Minder aandelenrisico verlaagt normaliter het verwacht rendement van de totale portefeuille, maar gezien onze beperkte rendementsverwachting voor aandelen ontwikkelde markten in het basisscenario is dit nadeel nu beperkt.
Beleggingsregime is anders dan voorheen De beleggingsomgeving voor de komende jaren zal er anders uitzien dan die in het decennium voorafgaand aan de coronacrisis. De periode na de kredietcrisis (2008) tot en met de coronacrisis (2020) werd gekenmerkt door gematigde economische groei, aanhoudend lage inflatie en een ruim monetair beleid. Renteniveaus waren historisch gezien zeer laag. In deel 1 van dit drieluik gaven we aan dat deze periode voorbij is. De huidige en toekomstige beleggingsomgeving zien er anders uit. De nominale en reële rentes zijn hoger, inflatie speelt weer een rol van betekenis en het monetaire beleid is verkrapt. Daarnaast neemt de rol van de overheid in de economie toe en dit gaat gepaard met hoge schuldniveaus en toenemende regeldruk. De geopolitieke en sociale onrust zijn de afgelopen jaren toegenomen. Ook zorgen klimaatverandering en de maatregelen voor het bestrijden hiervan voor extra onzekerheid. De klimaatmaatregelen gaan gepaard met potentieel grote transitierisico’s en ook de impact van de fysieke risico’s kan groot zijn. Tegelijkertijd staan de ontwikkelingen op technologisch vlak niet stil. De toepassing van kunstmatige intelligentie is potentieel een positieve impuls voor de economische groei, maar gaat ook gepaard met risico’s voor onder meer de werkgelegenheid in sommige bedrijfstakken. Een dergelijk andere beleggingsomgeving heeft consequenties voor de beleggingsportefeuille.
Hogere rentes Het belangrijkste verschil met de pre-coronaperiode is de hoogte van de rentes. In de periode na de kredietcrisis daalden zowel de korte als de lange rentes naar historisch lage niveaus. In de eurozone lag de beleidsrente langere periode rond de 0% en zelfs daaronder. Ook in de Verenigde Staten was sprake van historisch lage rentes. Na de coronaschok en het uitbreken van de oorlog in Oekraïne is dit beeld gekanteld, met als resultaat hoge inflatie en forse rentestijgingen in de afgelopen jaren. De beleidsrente in de eurozone staat momenteel op het hoogste niveau sinds de oprichting van de muntunie. De nominale lange rentes zijn nog relatief laag, maar zijn hoger dan het gemiddelde over de periode 2010-2020. Voor de middellange termijn veronderstellen we een lichte stijging van de Duitse 10-jaarsrente naar circa 2,5%. Ook de reële rentes zijn langdurig laag en negatief geweest. Momenteel is de reële rente in de eurozone licht positief. In de Verenigde Staten bedraagt de reële 10-jaarsrente zelfs meer dan 1,5%. Door de hogere rentes zijn de verwachte rendementen voor de vastrentende beleggingscategorieën gestegen in vergelijking met de periode voor de coronacrisis. Na jaren van zeer lage verwachte rendementen voor de meeste vastrentende beleggingscategorieën, leveren ook deze beleggingen weer een bijdrage aan het genereren van rendement voor de beleggingsportefeuille.
Hogere rentes in toekomstig beleggingsregime (stippellijn is gemiddelde 2010-2020, bolletje is MLT-target in F&F)
Bron: Bloomberg, Achmea IM
“De beleggingsomgeving voor de komende jaren zal er anders uitzien dan voorheen.”
“De verwachte rentes liggen hoger dan voor de coronacrisis.”
Research Affiliates (november 2023)
"The biggest difference between the past decade and the one ahead is the level of interest rates."
Lagere risicopremie aandelen De risicopremie van aandelen, het verwachte excesrendement van aandelen boven kasgeld, is vooral gedaald door de stijging van de rente. Aandelen hebben het per saldo zeer goed gedaan de afgelopen jaren, vooral in de Verenigde Staten waar de magnificent seven forse koersstijgingen hebben laten zien. In de pre-coronaperiode werden aandelen ondersteund door de zeer lage renteniveaus. Hierdoor was de gerealiseerde aandelenrisicopremie hoog. Door de forse stijging van de (kasgeld)rente, is de verwachte aandelenrisicopremie nu laag. Ofwel, relatief gezien is de aantrekkelijkheid van aandelen ten opzichte van vastrentende waarden gedaald. Ook op basis van de absolute waardering zijn aandelen ontwikkelde markten relatief duur. De koerswinstverhouding is in 2023 gestegen en de reële winst per aandeel ligt boven de historische trend. Het verwachte rendement voor aandelen ontwikkelde markten in het basisscenario is dan ook beperkt momenteel. Uit onderzoek blijkt ook dat het excesrendement van aandelen in periodes met een hoge kasgeldrente lager is, dan in periodes wanneer de kasgeldrente laag is. Dus zowel relatief ten opzichte van vastrentende waarden als absoluut gezien zijn de verwachtingen voor aandelen ontwikkelde markten onaantrekkelijk.
Aandelenrisicopremie is fors gedaald
Ter illustratie van de aandelenrisicopremie hanteren we in deze grafiek de inverse Shiller koerswinstverhouding van de MSCI World voor de earnings yield. De earnings yield kan geïnterpreteerd worden als een schatting voor het toekomstig aandelenrendement.
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Het nut van diversificatie Het nut van additionele diversificatie is beperkt wanneer zowel aandelen als staatsobligaties hoge rendementen laten zien en negatief gecorreleerd zijn. Dit was het geval in de pre-coronaperiode. Beide beleggingscategorieën realiseerden positieve rendementen. Tegelijkertijd was sprake van een negatieve onderlinge correlatie waardoor staatsobligaties een zeer goede diversificatiebron waren voor het aandelenrisico. De negatieve correlatie tussen aandelen en staatsobligaties geldt vooral in beleggingsregimes waarin veranderingen in de economische groei leidend zijn. Positieve groeiverrassingen leiden in een dergelijk regime tot hogere aandelenrendementen en hogere rentes (en vice versa) waardoor deze twee categorieën qua rendement negatief zijn gecorreleerd. Echter, in beleggingsregimes waarin inflatie(risico) dominant is, is er vaak sprake van een positieve correlatie tussen aandelen en staatsobligaties. Een positieve inflatieverrassing leidt dan tot lagere aandelenrendementen en hogere rentes. De hooginflatieperiode uit de jaren 70 van de vorige eeuw en het jaar 2022 zijn hier voorbeelden van. Nu het inflatierisico structureel hoger is, neemt de wenselijkheid van een bredere diversificatie in de portefeuille toe. Voorbeelden zijn inflatiegevoelige beleggingen, zoals real assets, grondstoffen en inflatiegerelateerde obligaties, en beleggingen die een alternatieve risicopremie aanboren, zoals trend following strategieën. Risico-efficiënt beleggen lukt niet met enkel aandelen die over de middellange termijn in verwachting een ordegrootte rendement van maar 3% à 4% zullen halen en staatsobligaties die mogelijk minder diversifiërend werken dan in het verleden.
Diversificatievoordeel staatsobligaties is afgenomen
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Effectieve diversificatie van belang We verwachten dat een effectief gespreide robuuste portefeuille een beter risico-/rendementsprofiel heeft dan een eenvoudige beleggingsportefeuille bestaande uit alleen aandelen en staatsobligaties. Ook al is dit in de afgelopen periode, zoals in 2023, niet altijd het geval geweest. Vooral door het hogere inflatierisico, de geopolitieke risico’s en de beperkte aandelenrisicopremie verwachten we dat een effectief gespreide beleggingsportefeuille een betere keuze is voor de toekomst. Dit sluit ook aan bij ons capital market belief van effectieve diversificatie als vertrekpunt bij het nadenken over de samenstelling van de beleggingsportefeuille. Diversificatie is de manier om met onvoorspelbare, niet berekenbare, onzekerheid om te gaan. Een robuuste portefeuille ontstaat door effectief te spreiden over onafhankelijke bronnen van risico en rendement (verschillende risicopremies) en is niet geoptimaliseerd op één economisch scenario. Een effectief gediversifieerde portefeuille is minder afhankelijk van het wel of niet uitkomen van verwachtingen dan een vergaande optimalisatie op basis van verwachte rendementen en risico’s. Dit betekent echter ook dat een effectief gediversifieerde portefeuille soms achterblijft ten opzichte van een geoptimaliseerde portefeuille die is toegespitst op één scenario. Een gespreide portefeuille is minder kwetsbaar voor grote verliezen als gevolg van onvoorziene staartrisico’s. Door het beperken van forse piek-dal-verliezen heeft een robuuste portefeuille ook een beter verwacht risico-rendementsprofiel op de lange termijn dan een minder goed gespreide portefeuille.
Schematisch verloop traditionele en robuuste portefeuille
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Afweging van belangen In de praktijk is het construeren van een effectief gespreide portefeuille een afweging tussen verschillende doelen en beperkingen. Elke beleggingsportefeuille begint met het in kaart brengen van de doelstelling(en) en de beperkingen die gelden. Naast een rendementsdoelstelling en een gewenst risicoprofiel spelen ook ESG-gerelateerde aspecten een rol. Daarnaast wordt in de praktijk het gebruik van leverage vaak beperkt, zijn er liquiditeitsrestricties en spelen kostenoverwegingen en vaak ook verondersteld reputatierisico een rol. Dit betekent dat de mate van robuustheid die bereikt wordt sterk afhankelijk is van de doelstelling en restricties die gelden. Zo spelen aandelen in de meeste beleggingsportefeuilles een belangrijke rol voor het genereren van rendement. Dit omdat historisch gezien aandelen een hoog rendement hebben behaald. Dit maakt de beleggingsportefeuille wel kwetsbaar voor economische omgevingen waarin aandelenmarkten onder druk staan. Het verlagen van het aandelenrisico gaat vaak gepaard met een verlaging van het verwacht rendement van de totale portefeuille. Gezien de beperkte rendementsverwachtingen voor aandelen ontwikkelde markten in het basisscenario en de alternatieve scenario’s, is dit momenteel een minder zwaarwegend argument.
“De aandelenrisicopremie is laag.”
“Een effectief gediversifieerde portefeuille is minder afhankelijk van het wel of niet uitkomen van verwachtingen.”